Otteluraportti / 17.04.2017

Finaalit käyntiin voitokkaasti vieraissa: "Meiltä kova tahtovoitto"

Naiset vieras 1 of 1

Naisten Korisliigan finaalit alkoivat HyPo:n emännöimänä Hyvinkäällä sunnuntaina. Espoo United lähti otteluun haastajana ja haavoittuneena, luottosentteri Shenita Landryn toipuessa alaraajavammasta. Espoo ei kuitenkaan kumartanut ennakkosuosikkia, vaan pelasi kurinalaisesti omaa peliään kolme jaksoa neljästä. Tahdon ja kovan taistelun tuloksena finaalisarjan avausottelusta komea voitto Espooseen lukemin 81-85 (35-47).

Espoo sai otteluun mainion alun, heittopelin lähdettyä hyvin käyntiin. Pallo liikkui hyökkäyspäässä hyvin ja heittopaikat käytettiin tehokkaasti. Ensimmäisen jakson puolivälin jälkeen Unitedin laituri Tabatha Richardson-Smith (20/7/1) onnistui ensin kaaren takaa ja ajoi seuraavassa hyökkäyksessä kaksi pistettä lisää, vieden Espoon jo kymmenen pisteen karkumatkalle. Kokeeneen HyPo:n pelituntuma oli hukassa ja ensimmäinen jakso kirjattiinkin Espoolle lukemin 22-29.

Toiselle kymmenminuuttisella vierasjoukkue Espoolta nähtiin kovia ajoja korille ja Hyvinkään nimekkäät korintekijät saatiin pidettyä vielä pääasiassa hyvin kurissa, lukuun ottamatta takamies Bria Gossin (21/9/2) kahdeksan pisteen putkea jakson loppuun. Puoliajalle siirryttiin Espoolta varsin vakuuttavan 20 minuuttisen jälkeen lukemista 35-47.

Puoliajalla HyPo haki kopista eri peli-ilmeen päälle ja tuli kentälle kovalla intensiteetillä. Espoon peliä taasen sekoittivat Hyvinkään fyysistä puolustusta vastaan saadut hyökkääjän virheet. Soppa oli valmis. Kovalla rutiinilla pelaava HyPo kiri vieraat kiinni, vaikka 3.jakson alkuminuuteilla eroa olikin jo hetken peräti 15 pistettä Espoon hyväksi. HyPo painoi kaasua ja käytti hyväkseen vieraiden hermostumisen ja siirtyi ottelun johtoon. Richarson-Smithiä rikottiin jakson loppuun jatkuvasti ja laituri piti joukkueensa kohtuullisissa asemissa varmoilla pisteillä vapaaheittoviivalta. Jakso oli kuitenkin mustasävytteinen espoolaisnäkökulmasta, kun kymmenen minuutin aikana HyPo kääsi pelin kelkan ja voitti jakson 29-10.

Ottelun viimeinen neljännes lähti käyntiin sillä, mihin edellinen päättyi. HyPo joutui rikkomaan korin alla ja espoolaiset pääsivät kuromaan viiden pisteen eron kiinni vaparilta. Ottelun syöttötilastossa loistanut Ellen Nurmi (11/5/7), tasoitti jakson kolmannella minuutilla ottelun lukemiin 62-62. Pelin loppu kulki finaaliottelun arvoisena tasaisena vääntönä, jossa jokaisen korin eteen sai tehdä hartiavoimin töitä. Käännekohta Espoon hyväksi nähtiin, kun kellossa oli enää 2,5 minuuttia jäljellä. Neljän virheen rasittama Minna Mali (11/5/2) haastoi HyPo:n puolustuksen kahdesti peräkkäin kovilla 1 vs 1 ratkaisuilla, ensimmäinen päättyi onnistuneeseen lay-uppiin ja toisesta takamies pussitti kaksi lisäpistettä viivalta. Neljän pisteen espoolaisjohto. 32 sekuntia pelikellossa ja Goss upottaa kaaren takaa kolmosen, tuoden HyPo:n vain pisteen päähän. Espoo lähtee vastahyökkäykseen rauhallisesti ja pelaa pallon ottelussa erinomaisen johtajanroolin ottaneelle Dionne Poundsille (22/5/3), joka vastaa Gossin kolmoseen upottamalla kylmäpäisen heiton kaaren takaa. Espoolaisfanit hurraa seisaallaan. Viimeisten sekuntien kuluessa kohti loppua, vastustajien Henna Salomaa (14/2/4) pääsee vielä heittämään kaksi pistettä, mutta Pounds viimeistelee ottelun loppulukemat toisessa päässä vapaaheittoviivalta. Myrskyvaroitus on annettu, United kaataa finaalisarjan avauksessa ennakkosuosikki Pontevan loppulukemin 81-85.

Kroppansa sataprosenttisesti likoon puolustuspäässä laittanut Saara Sandell, kommentoi finaaliavausta näin:

"Lähtökohdat otteluun ei ehkä olleet meille parhaat mahdolliset, mutta tämä oli meiltä todella kova tahtovoitto. Heitettiin hyvin ja pelattiin omien vahvuuksien kautta. Me toteutettiin omaa peliä, vaikka HyPo kiri kolmannella jaksolla tasoihin ja ohikin. Meillä oli koko ajan luotto meidän jengiin ja sillä päästiin yli vaikeastakin tilanteesta."

"Oli myös upea pelata, kun Hyvinkäälle oli saapunut äänekäs kannustusryhmä, joka piti meidän puolta koko matsin ajan. Suuri kiitos siitä! Nyt odotetaan innolla että päästään pelaamaan kotihalliin, kotiyleisön eteen!" Sandell kiittelee.

Levypallopelin haasteet tulevat olemaan korjattavien asioiden listalla sarjan edetessä. Korinalustaa hallitsi odotetusti Pontevan Taru Tuukkanen, 15 levyllä ja 14 pisteellä. Espoon päävalmentaja Kimmo Kujansivu tietää, että HyPo tulee nostamaan pelinsä tasoa ja siihen on pystyttävä vastaamaan myös korin alla:

"On ihan selvä, että Hyvinkää tulee parantamaan peliä tästä eteenpäin. Nyt pitää pystyä oppimaan tästä pelistä. Me heitettiin hyvin ja pidettiin pallosta kohtuullisen hyvää huolta. Sitten taas hävittiin oman pään levypallot selkeästi. Se on ollut meidän haaste, mutta sitä pitää pystyä parantamaan jos meinataan voittaa." päävalmentaja summaa.

Finaalisarja jatkuu seuraavaksi Espoossa! Toinen finaaliottelu pelataan tiistaina 18.4 Tapiolan urheiluhallilla klo 18.30. Ennakkoliput myynnissä nyt Ticketmasterissa hintaan 10/5€ (ovelta 20/10€).