Otteluraportti / 03.04.2017

Lahti vahvempi finaaliavauksen loppuhetkillä

Otteluraportti Lahti United 2.4.

Lahti Basketball ja Espoo United aloittivat divarin finaalisarjan sunnuntai-iltana Lahdessa. Ottelusarjan lähtökohdat ovat selkeät: sarjan voittajalle palkintona paikka Korisliigaan tulevalle pelikaudelle. Ennakkoasetelmissa kotijoukkue Lahti oli suosikki, espoolaiset eivät onnistuneet kaatamaan lahtelaisia kertaakaan runkosarjan aikana.

Ottelu alkoi hermostuneesti. Helppoja ohiheittoja tuli molemmille ja Unitedin pallonmenetykset antoivat viiteitä tulevasta. Ville Mäkäläinen ja Lauri Toivonen onnistuivat hyökkäyspäässä, mutta avausjakson edetessä kotijoukkue Lahti otti kuitenkin kentällä komennon. Puolustuspäässä Lahti sai Unitedin tehomiehen Omar Calhounin pidettyä pimennossa. Hyökkäyspäässä isäntien Rashad Smith ajoi muutaman kerran näyttävästi Unitedin apupuolustuksen nukahdettua. Lisäksi Jerald Fields, Aleksi Alanen ja Mikko Jämsä onnistuivat kaaren takaa. Ilkka Sirolan pitkä syöttö löysi jakson lopulla Calhounin, joka donkkasi avauskympin tulokseksi 24-16. Unitedille jäi ensimmäisen jakson jälkeen paljon parannettavaa.

Unitedin toisen neljänneksen hahmo oli Mäkäläinen. Aktiivisesti pelannut ex-lahtelainen oli esillä sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä. Mäkäläinen toi Unitedille syötönkatkoja, onnistuneita kolmosia ja levypalloja. Myös Tero Laitisen hyökkäyslevypallot olivat arvokkaita. Laitisen syötöstä Calhoun upotti kolmosen ja tilanteessa 30-29 lähdettiin Lahden aikalisälle. Unitedin tiivistynyt puolustus pakotti kotijoukkueen avausneljännestä huomattavasti vaikeampiin ratkaisuihin. Kapteeni Jeb Ivey osoitti monipuolista ratkaisuvalikoimaansa Unitedin siirtyessä johtoon. Hyvän puolustamisen ohella United siivosi levypallot tyylikkäästi Lasse Gummeruksen näyttäessä mallia. Laitisen ja Gummeruksen +/- tilastot ensimmäiseltä puolikkaalta komeat +15 ja +14. Puoliajalle lähdettiin Unitedin johtaessa 35-42.

Kolmas jakso ei alkanut suotuisasti Unitedin kannalta. Liekö pientä hyvänolontunnetta erinomaisesti sujuneen toisen neljänneksen jäljiltä. Pallonmenetykset kostautuivat ja myös viimeistely ontui. Lahti nousi nopeasti rinnalle ja ohi Fieldsin johdolla. Iso mies aiheutti haasteita Unitedin puolustukselle ja viimeisteli itse tai löysi vapaat pelaajat kaarelta avun tullessa. Kapteeni Ivey otti kuitenkin Unitedin harteilleen. Äärimmäisen kovia koreja ja United 56-59 johdossa viimeiselle neljännekselle.

Viimeisellä neljänneksellä United viritti joukkuepuolustuksensa tiiviiksi. Hyökkäyspäässä Unitedilla oli malttia etsiä hyviä korintekopaikkoja ja taistella ohi menneistä heitoista hyökkäyslevypallot itselleen. Riesana olivat edelleen, kuten läpi ottelun, turhat pallonmenetykset. Iveyn makoisasta syötöstä Laitinen nosti korin alta lay-upin sisään ja heti perään Ivey heitti kaaaaaukaa kaaren takaa Unitedin johtoon. Ilkka Sirola ja Calhoun lisäsivät kaaren takaa Unitedin johdon takaisin kahdeksaan pisteeseen, kunnes Fields osui kaaren takaa 2 minuuttia ennen loppua. Laitisen kahden vaparin jälkeen Aleksanteri Ahola hankki Sirolalle illan viidennen virheen ja viimeisteli ohessa kolmen pisteen hyökkäyksen. Seuranneessa Unitedin hyökkäyksessä Ahola pakotti Iveyn menetykseen ja Smith huudatti kotiyleisöä upottaen kaaren takaa Lahden pisteen päähän 76-77 minuutti ennen loppuvihellystä. Unitedin aikalisä.

Aikalisän jälkeen Unitedille kirjattiin jälleen menetys, kun palloa ei saatu 5 sekunnissa kentälle. Sami Ikävalko harhautti palloscreentilanteessa puolustajansa ja ajoi vahvan vasemman käden lay-upin sisään, vieden lahtelaiset pisteen johtoon. Ivey ei onnistunut lay-upissaan toisessa päässä ja United joutui pakottamaan Aholan vapariviivalle. Ahola upotti varmasti molemmat heitot, tilanne 80-77. Unitedille jäi 20 sekuntia aikaa, mutta Ivey ei halunnut odottaa. Espoolaisten kapteeni upotti hurjan kolmosen kahden lahtelaispelaajan edestä 13 sekuntia ennen loppua, peli tasan 80-80. Lahdella oli kuitenkin vielä ässä hihassaan. Hyvin espoolaispuolustuksen pihdeissä läpi ottelun pysynyt Smith ajoi vahvasti korille ja upotti vaikean lay-upin kaksi sekuntia ennen loppua. Unitedilla ei enää aikalisiä ollut jäljellä, joten Calhoun joutui ottamaan puolesta kentästä viimeisen sekunnin ratkaisun, joka meni niukasti ohi. Näin Lahti vei avauskamppailun 80-82.

”Kiivas playoffs-taisto. Inhottaa olla tällä puolella lopputulosta”, Unitedin päävalmentaja Ville Neva kommentoi pelin jälkeen.

”Meillä oli hyvä lataus ja pelasimme muutamaa nukahdusta lukuun ottamatta hyvän puolustus- ja levypallopelin. Kuitenkin jäi olo, että Lahti sai varastettua meiltä tämän pelin.”

Unitedin kohtaloksi koituivat pallonmenetykset, joita kertyi tälle tasolle liikaa, peräti 24 kappaletta. Muilla osa-alueilla United onnistui pelissä hyvin. Levypallot vierasjoukkue vei selkein lukemin 29-44. Kolmen pisteen kaaren takaa espoolaiset onnistuivat peräti 51 % tarkkuudella. Tällä kertaa nämä eivät kuitenkaan riittäneet.

”Jäimme heikkoina hetkinä passiiviseksi pallottomassa liikkeessä ja pallo jämähti yhdelle pelaajalle kerrallaan. Lahti tukkii kentän keskustaa hyvin. Toisaalta, kun maltoimme liikkua ja liikuttaa palloa, saimme avattua puolustuksen saumat. Sillä myös vähennämme menetysten määrää jatkossa”, Neva pohti.

Yksittäisistä pelaajista kolmikko Calhoun (25/8), Ivey (23/4) ja Mäkäläinen (16/6) olivat tehokkaimmat. Lahtelaisilta onnistuivat Ikävalko (15/0), Jämsä (12/1), Fields (11/8/5 syöttöä) ja ottelun lopullisesti ratkaissut Smith (18/9).

Yksi Lahden avainpelaajista oli kovilla tehoilla 12 pistettä heittänyt hyvinkääläislähtöinen takamies Mikko Jämsä:

”Finaalipelit ovat korista parhaimmillaan. Hieman vuoristorataa oli ottelu, mutta uskoimme koko ajan omaan tekemiseen. Omaan peliin pitää olla tyytyväinen, mutta joukkueen voitto on tärkein asia. On kiva pelata kavereiden kanssa, jotka jakavat palloa”, Lahden kirivaiheen arkkitehtinä toiminut 177-senttinen tarkkakätinen takamies kommentoi pelin jälkeen.

Ottelusarja jatkuu tiistaina Espoossa. Klo 18:30 Tapiolan urheiluhallilla alkavaan otteluun saat liput ennakkoon Ticketmasterista. Nyt tarvitaan tupa täyteen espoolaisia kannustamaan United kohti Korisliigaa.

”Marginaalit ovat pienet, joten ottelusarjan aikana on tärkeää parantaa peliään. Nyt tärkeintä on palautuminen ja sen eteen tehdään jo töitä. Maanantaina katsotaan videota, tarkennetaan muutamia asioita, valmistaudutaan hyvin harjoitusten avulla ja laitetaan kaikki energia yhdessä tiistain kotiotteluun”, Neva kertoi joukkueen ohjelmasta ennen tiistain ottelua.

”Ratkaisevan tärkeää on, että jatkamme yhteisen keskittymisen rakentamista aina seuraavaan käsillä olevaan tilanteeseen.”

 Espoo United - Lahti Basketball, ti 4.4. klo 18:30, Tapiolan urheiluhalli. LIPUT TICKETMASTERISTA.

Kuva: Sonja Herrala